ZGODOVINA 

Po podatkih redkih zapisov in ustnih virov začetki kina v Laškem segajo v leto 1927, ko je stavbo na današnji Trubarjevi ulici zgradil trgovec Osolin, dvorano v pritličju pa je prevzelo društvo Sokol. Med 2. svetovno vojno je kino upravljal nek nemški državljan.
Leta 1944 je bil del kina po bombardiranju porušen, dve leti kasneje pa so v prenovljenih prostorih ponovno pričeli s predvajanjem filmov. Po letu 1946 je kino prevzela Krajevna skupnost (upravitelj je bil g. Škorc), poleg predvajanja filmov pa so v prostorih organizirali tudi razne nastope, predavanja in koncerte. Nekaj časa je kino deloval kot samostojna organizacija, konec 50. let 20. stoletja, pa je kino prevzela Komunala Laško (upravitelj g. Virant). Po letu 1964 je kino delovalo pod okriljem KUD Svoboda Laško. Upravljanje kina so zaupali raznim upraviteljem (g. Škorc, g. Pečnik, g. Pratnemer in njegova žena, g. Zepan, g. Prašiček, g. Walker) vse do leta 1991, ko je kino za skoraj 25 let zaprl svoja vrata.

KINO DANES

Danes na tem mestu stoji Otročji center Kino in dvorana je tako ponovno dobila priložnost, da omogoča različne dejavnosti ter projekte za otroke, mlade, študente in občane Laškega. Člani društva ŠMOCL smo z jasno vizijo in prostovoljnim delom pomagali soustvarjati pri adaptaciji in obnovi prostorov, da je lahko center 6. 6. 2014 ponosno odprl svoja vrata. Prostori Otročjega centra Kino s primerno infrastrukturo in osebjem zagotavljajo celodnevni informativni prostor namenjen najmlajšim, kjer lahko preživijo dodaten prosti čas ob različnih prostoročnih delavnicah, igrah in projektih, ki vključujejo animacije, izobraževanje ter praktično izvajanje na področju fotografije, luči, avdio in video produkcije. Dnevni center je odprt vsak delovnik med 11. in 16. uro, razen v času šolskih počitnic.

V društvu ŠMOCL stremimo k temu, da lahko v Otročjem centru Kino mladim omogočimo bogatitev kulturnega življenja s spodbujanjem kulturne ustvarjalnosti ter razvojem njihovih potencialov in sposobnosti pri realizaciji njihovih idej in projektov. Zaradi lokacije centra, ki leži v neposredni bližini osnovne šole, lahko izvajamo kvalitetnejšo individualno dnevno ponudbo za otroke in lažje sodelovanje z zunajšolskimi aktivnostmi Osnovne šole Primoža Trubarja Laško (npr. krožek robotike).

Poleg otroških in mladinskih dejavnosti, ki potekajo v prostorih Otročjega centra Kino, vsekakor ne gre pozabiti na povezovanje kulturnih društev, skupin in posameznikov, ki ljubiteljsko delujejo na področju prostočasnih kulturnih dejavnosti s kulturno vzgojo in izobraževanjem ter posredovanjem in varovanjem kulturnih vrednot. V našem »Kinu« smo že gostili lutkovne predstave za najmlajše, glasbenike, predavatelje, izvajale so se raznorazne delavnice in izobraževanja, prostor je mogoče najeti tudi za rojstnodnevne zabave za otroke. Hkrati so svoj prostor v Otročjem centru Kino našle tudi športne dejavnosti, saj se v popoldanskih in večernih urah v dvorani izvajajo pilates, joga, plesne vaje itd.